Akční leták

Domů Rady a recepty Zásady správného rozmrazování

Zásady správného rozmrazování

Správné rozmrazování, je velmi důležitým faktorem pro zachování vysoké kvality mražených výrobků.

Obecně platí, že je potřeba se vyhnout příliš dlouhému rozmrazování. Po samotném rozmrazení je pak velice důležité potraviny co nejrychleji zpracovat - jedině tak zůstane zachována jejich typická chuť a všechny důležité vitamíny.

K rozmrazování potravin můžeme využít:

Rozmrazování v ledničce

Chladnička

Potraviny, které, chcete rozmrazit, položte na misku nebo do jiné vhodné zakryté nádoby. Rozmrazované potraviny skladujte v nejspodnější části ledničky (je to nejchladnější místo v ledničce) nejlépe přes noc. Rozmrazení při nízkých teplotách zabraňuje poškození buněk a pomáhá bránit růstu mikroorganismů, čím redukuje ztrátu šťáv a maso tak zůstane po přípravě krásně šťavnaté.

Nejbezpečnější způsob rozmrazování.

Rozmrazování pomocí mikrovlnky

Mikrovlná trouba

K rozmrazení potravin použijte mikrovlnnou troubu, resp. speciální program určený k rozmrazování. Výhoda: velmi krátká doba rozmrazování, omezení růstu bakterií.
Upozornění: Při použití jiného programu může dojít k nežádoucímu uvaření potraviny.

Rozmrazování studenou vodou

Studená voda

Rozmrazované potraviny musí být v neprodyšném a nepropustném obalu. Důvodem je možné proniknutí bakterií z okolního vzduchu i absorpce vody rozmrazovanými potravinami. Obal s rozmrazovanými potravinami ponořte do studené vody. Vodu zhruba každých 30 minut vyměňujte, aby stále odčerpávala ze zmražených potravin chlad. Výhoda: Rychlejší než rozmrazování v lednici. Nevýhoda: Rozmrazování je třeba věnovat více pozornosti.
Upozornění: Nikdy nepoužívejte k rozmrazování horkou vodu.

Zajímavost: Pro zmražené potraviny v plochém tvaru můžete využít triku z dalekého Taiwanu, který využívá vodivosti a tlaku. Vezměte hrnec s větší plochou dna než má rozmrazovaná potravina, obraťte jej vzhůru nohama a na dno položte potravinu, kterou chcete rozmrazit. Na ní položte další hrnec zhruba do poloviny naplněný studenou vodou. Tlak hrnce s vodou a vodivými vlastnostmi kovu přispěje k rychlému rozmrazení dané potraviny. Stejně jako při rozmrazování ve studené vodě je třeba vodu v horním hrnci měnit.

Newsletter