Bonus program
Akční leták

Domů Výhody Výhody mražených potravin

Výhody mražených potravin

Dobré potraviny – pokaždé

Středobodem sortimentu značky Iceland jsou mražené potraviny. Naše kruhové schéma nazvané „Protože je to mražené“ ukazuje osm hlavních výhod, které mražené potraviny přinášejí spotřebitelům i životnímu prostředí:

Kvalita. Zmrazení je jako pozastavovací tlačítko matky přírody – zcela přirozený proces, který nám umožňuje zachovat výrobky v jejich nejlepším stavu bezprostředně po jejich sběru, ulovení nebo vyrobení. Zmrazením se uvnitř uzamknou živiny, které čerstvé potraviny začínají po sklizni ztrácet. Akademické studie prokázaly, že mražené ovoce a zelenina zpravidla obsahují více vitamínů a antioxidantů než ty „čerstvé“, které strávily celé dny v dodavatelském řetězci. Mražená ryba je ve skutečnosti čerstvější než „čerstvá“ ryba, která buď strávila několik dní na cestě do supermarketu, nebo – což je častější – byla ještě na moři zmrazena a následně rozmrazena k prodeji jako „čerstvá“ za prémiovou cenu. Komerční rychlozmrazování vede k podstatně lepším výsledkům, než jakých mohou dosáhnout spotřebitelé při zmrazování čerstvých výrobků v domácích podmínkách, a proto také nabízí mnohem delší spotřební lhůtu.

Chuť. Zmrazováním se uvnitř uzavře chuť, a jak prokázaly slepé degustace prováděné již řadu let, jen málo lodí dokáže poznat rozdíl v kvalitě mezi čerstvými a zmrazenými potravinami napříč naším sortimentem.

Výběr. Můžeme nabízet potraviny z celého světa bez vysoké ekologické zátěže, kterou obnáší například letecká přeprava čerstvého ovoce a zeleniny. Navíc můžeme celoročně nabízet širokou škálu sezónního zboží od kapusty, chřestu, kuskusu, quinoy a bulguru až po pštrosa, humra, filety z tresky, mořského vlka či mořský jazyk.

Provenience. Protože jsou naše potraviny zmrazené, můžeme svým zákazníkům dopřát speciality z autentických, důvěryhodných zdrojů – například pravé italské pizzy vyráběné přímo pro nás rodinnou firmou v podhůří Dolomit, s opravdovou mozzarellou a dalšími autentickými lokálními surovinami. Dále můžeme celoročně nabízet kompletní sortiment sezónního ovoce a zeleniny, sklizených v okamžiku optimální zralosti a hojnosti.

Pohodlí. Mražené potraviny jsou kdykoli k dispozici a snadno se připravují, bez nutnosti omývání, loupání či krájení. Žádný odpad, žádný nepořádek, žádné starosti.

Méně odpadu. Mražené potraviny jsou ze své podstaty odpadově úspornější, protože mají mnohem delší spotřební lhůtu. Díky tomu se minimalizuje odpad v rámci našich obchodů, dodavatelského řetězce i domácností našich zákazníků. Spotřebitelé navíc snižují množství odpadu tím, že mohou spotřebovat vždy jen takové množství, které právě potřebují, a zbytek balení vrátit do mrazničky pro další využití. Protože mražená zelenina se většinou dodává již oloupaná, nakrájená či nasekaná k okamžitému použití, omezuje se odpad vzniklý v důsledku hledání dokonale vypadající čerstvé zeleniny v regálech.

Výzkum provedený vysokou školou Sheffield Hallam University publikovaný v červenci 2014 prokázal, že britské rodiny by mohly snížit svůj potravinový odpad téměř o 50 procent, pokud by z potravin skladovatelných při pokojové teplotě či chlazených potravin přešly na ty mražené.

Zdraví. Mražené potraviny jsou pro vás stejně prospěšné jako ty čerstvé. Zmrazení navíc minimalizuje potřebu používat umělé konzervanty a další přídavné látky, které prodlužují spotřební lhůtu „čerstvých“ výrobků. Na konci 90. let 20. století jsme uspořádali společnou kampaň s iniciativou Cancer Research Campaign, která propagovala zdravotní výhody zvýšené konzumace mražené zeleniny u dětí. Zmrazení navíc prokazatelně výrazně snižuje riziko otravy z jídla způsobené bakterií rodu Campylobacter v kuřecím mase.

Dobrý poměr ceny a kvality. Výrobní proces je u mražených potravin ze své podstaty levnější než u těch čerstvých, protože cokoliv lze zmrazit v době, kdy je největší hojnost, výrobní období jsou dlouhá a efektivní a snižuje se odpad. Všechny tyto faktory pak umožňují snížit koncovou cenu pro zákazníka. Výše zmíněný výzkum z roku 2014 provedený vysokou školou Sheffield Hallam University potvrdil, že britské rodiny by mohly dosáhnout úspor ve výši přibližně 250 liber na jednu domácnost ročně, pokud by do svého jídelníčku zařadily více mražených potravin.

Potraviny, kterým můžete věřit


Jsme velmi hrdí na to, že společnost Iceland se již v roce 1986 stala prvním supermarketem ve Spojeném království, který zakázal používání umělých barviv, aromat a zbytných konzervantů ve výrobcích vlastní značky – 19 let předtím, než tak učinil Marks & Spencer. V roce 1986 se navíc společnost Iceland stala prvním supermarketem ve Spojeném království, který přestal ve výrobcích vlastní značky používat glutaman sodný (MSG). Používání strojně odděleného masa jsme u všech výrobků značky Iceland zakázali v roce 1990 a roku 1998 jsme se stali prvním celonárodním maloobchodním prodejcem potravin na světě, který zakázal používání geneticky modifikovaných složek ve všech výrobcích vlastní značky – tento závazek následně přijali všichni významní maloobchodní prodejci potravin ve Spojeném království. V roce 2006 jsme pak přestali používat umělé transmastné tuky ve všech výrobcích značky Iceland.

Newsletter